Veel gestelde vragen

De lengte van de wachttijd wisselt erg. Zodra er weer nieuwe plekken beschikbaar komen ontvangt iedereen op de wachtlijst een bericht. Hierop kan je reageren, maar als de timing voor jou niet goed is reageer je gewoon niet. Degene met de langste wachttijd krijgt een plek. Op deze manier kan het zomaar gebeuren dat iemand die maar een paar maanden op de wachtlijst staat toch al een plek krijgt. Gemiddeld is de wachttijd echter 9 maanden.

Voordat je aan de opleiding begint moet je al een aantal basis naaivaardigheden onder de knie hebben. In de tijd dat je op de wachtlijst staat kun je daar mooi aan werken. Ik heb een aantal workshops ontwikkeld om je alvast aan de slag te helpen. Dit scheelt jou  niet alleen een hoop tijd, maar ook een hoop lesgeld. Als je de eerste 3 beginners workshops hebt gevolgd heb je een goede basis voor de opleiding.

Je kan pas aan de opleiding beginnen als je basic kledingstukken zoals een rok, jurk, bloes en broek zelfstandig in elkaar kunt zetten. Dat betekent dat je weet wat een beleg is, hoe je een voering knipt en hoe je steekzakken maakt en dergelijke. Maar je hoeft niet persee alles al te kunnen voordat je bij mij aan de slag gaat. We kunnen ook de eerste maanden nog wat bijspijkeren. Ik heb een aantal workshops om beginners op gang te helpen. Als je die volgt in de periode dat je op de wachtlijst staat dan kan dat je een hoop lestijd (en dus lesgeld) besparen.  www.naailesamsterdam.com/workshops

Voordat je aan de opleiding begint moet je al een aantal basis naaivaardigheden onder de knie hebben. In de tijd dat je op de wachtlijst staat kun je daar mooi aan werken. Ik heb een aantal workshops ontwikkeld om je alvast aan de slag te helpen. Dit scheelt jou  niet alleen een hoop tijd, maar ook een hoop lesgeld. Als je de eerste 3 beginners workshops hebt gevolgd heb je een goede basis voor de opleiding.

Let wel op: het zijn vrij intensieve workshops. In een paar uur tijd krijg je heel veel informatie, en soms wordt er van je gevraagd om ook wat huiswerk te maken.

Dat is natuurlijk erg afhankelijk van je hoeveel je te besteden hebt. Als je een mini budget hebt van laten we zeggen ongeveer 100€ kun je het beste een oude machine uit de jaren ‘70 of ’80 van marktplaats nemen. Dat zijn onverwoestbare modellen, en kunnen nog wel 20 jaar mee. Ik ben geen fan van de 100€ modellen van singer: die zijn niet stevig. Als er iets stuk gaat zal de machinereparateur het meestal niet de moeite waard vinden om te repareren: zonde van je geld.

 Voor 250€ kan ik je een nieuwe machine van het merk ‘Janome’ aanbevelen (https://www.naaimachines.nl/machines/naaimachines/janome/). De JR 1012 is een machine met een sterke motor. Maar als je echt wilt gaan naaien wordt je veel gelukkiger van de janome 425, dat is een machine  met een beter transport en iets meer vrijheid in steekkeuze.
Zelf werk ik het liefst met een Pfaff, maar die prijzen liggen nog nóg wat hoger: vanaf 500€ bijvoorbeeld voor een Pfaff Passport (https://www.naaimachines.nl/machines/naaimachines/pfaff1/pfaff-passport-20-naaimachine/ ). Pfaff heeft heel fijn een ingebouwd boventransport. Andere merken verkopen daarvoor losse voetjes, maar de ingebouwde transporteur werkt het fijnst. Dit merk je vooral als je meerdere lagen dikkere en juist dunnere stoffen naait. Bovendien kun je met deze machines de naai-snelheid goed instellen: voor beginners fijn om stapvoets op gang te komen, voor gevorderden fijn om de lastige naadjes mooi te stikken.

Er zijn geen vaste startdata voor de opleiding, je kan het hele jaar door instromen.

Nee, de lessen zijn altijd overdag. Voor de opleiding moet je ook rekening houden met gemiddeld 8 uur per week huiswerk. Als je fulltime werkt blijkt het voor de meesten vaak toch té intensief om de opleiding ernaast te volgen. Ik heb er dus voor gekozen om de opleiding alleen overdag te geven. Maar als je goed bent in zelfstandig werken kan je ook altijd de thuis-studie van HCH volgen. Voor een diploma dat gelijk staat aan dat van onze costumier opleiding volg je de blokken “Patroontekenen” en “Coupeuse technieken”.

Er zijn altijd wel plekken voor de deur, maar voor parkeren moet je zoals overal in Amsterdam wel betalen. In de spits zit de overtoom potdicht, dan kun je beter bij het Surinameplein al een woonwijk inschieten en daar een plekje zoeken, dan is het nog 5 minuten lopen.

Nee, als je op les zit dan is dat elke week op dezelfde dag op hetzelfde tijdstip. Natuurlijk kan het een keertje voorkomen dat je verhinderd bent, dan kunnen we kijken of je de les op een ander moment in kunt halen, maar daar is lang niet altijd plek voor.